A narancsbőr megszűntetése

A nők 95 százalékának van narancsbőre kortól és testalkattól függetlenül.

A szerencsésebbeknél csak apró gödrök jelentkeznek, míg mások már komoly bőrfelszíni egyenetlenség jelentkezik. Nemcsak a helytelen táplálkozás és mozgáshiány áll a narancsbőr hátterében, hormonális és genetikai elváltozások is szerepet játszhatnak kialakulásában. Ha már elkerülni nem is tudjuk, a tüneteket csökkenthetjük kis odafigyeléssel.

Hogyan alakul ki a narancsbőr?

A szervezetünk által fel nem használt cukor, a bőr sejtjeiben zsír formájában raktározódik, míg végül a kötőszövetekben halmozódik fel. A sejtek megduzzadnak, egyre inkább a bőr felszíne felé türemkednek, közben észrevehetően csökken a kötőszövet rugalmassága, így a bőr fokozatosan, szemmel láthatóan egyenetlenné válik.

Ugyanakkor a narancsbőr legfőbb kiváltó okának a vér- és nyirokkeringés funkcionális zavarát tartják. Ennek köszönhetően a hajszálerek falán keresztül sokkal több folyadék jut ki a sejtek közzé, s mivel lassul a visszaszívódás és a folyadék elszállítás, az érintett területek ödémásodni kezdenek.

Nem véletlen, hogy a narancsbőr elsősorban a comb és csípő területén jelentkezik, hiszen a szervezet zsírtartaléka itt a legnagyobb, és ezzel járul hozzá a tipikus nőies alak megformálásához is.

A Magyar Orvosi Wellness és Prevenciós Társaság korábbi felmérése alapján a narancsbőr már egészen fiatal korban jelentkezik. Serdülő és fiatal felnőtt korban még többnyire az enyhébb fokozatú narancsbőr a jellemző, a az évek előrehaladtával már sokkal látványosabb. A fiatalabb korcsoportban 26% az előfordulási aránya, ami a különféle hormonális hatásokkal van összefüggésben, mint például a serdőlőkori hormonháztartás, vagy a fogamzásgátló tabletta szedés, később a narancsbőr súlyosbodását az egészségtelen táplálkozási szokások okozzák. A túl sok konyhasó használata, a készételek fogyasztása, a túlzott zsírbevitel, a nagy dózisban fogyasztott kávé, tea, kóla és az édesség is látványosabbá teszi a narancsbőrt.

A narancsbőr /cellulit/ elváltozásnak három stádiuma van

Az első stádiumban a bőrfelszín még teljesen sima, fekvő- illetve álló helyzetben is. Ugyanakkor, ha egy kicsit közelebbről széthúzzuk a bőrt már láthatóak a kis gödröcskék.

A második stádiumban álló helyzetben már látható a bőregyenetlenség, de fekve még mindig simának tűnik.

A harmadik stádiumban állandósul a “matracjelenség”. Lényeges különbségek lehetnek a nők között, hogy kinek milyen kiterjedésű és fokozatú a narancsbőre, melyben szerepe van az elhízásnak és a felborult  nemi hormon-háztartásnak is.

Az első helyen áll a rossz, rendszertelen táplálkozási szokás, a zsírban és kalóriában gazdag táplálék, amelynek a legnagyobb részét este fogyasztjuk. Az így  bevitt mennyiség nagy része lerakódik, és később már nehezen tudjuk leadni. Különösen, ha egész nap ülő munkát végzünk, és a testmozgásra se erőnk, se időnk nem marad.

Az alkoholfogyasztás, a dohányzás és a stressz  alapvető ellensége a szervezetnek, miközben segítője a cellulit kialakulásának. Ha az anyagcserénk felborul, ez hajlamosít minket a narancsbőr kialakulása mellett a megemelkedett vérzsírszintre, a magas vérnyomás-, a cukorbetegségre, valamint a köszvény kialakulására  is. Ezek a betegségek pedig még tovább rontják a kis artériás erekben és a nyirokerekben a keringést. Hasonló rizikófaktort jelentenek még a különböző gyógyszerek, a hormonkészítmények (fogamzásgátlók) és vitaminok.

A narancsbőr megszűntetése

A narancsbőr csökkentésére és megelőzésére már sokfajta módszer létezik, azonban a megfelelő hatás eléréséhez szükséges, hogy először életvitelünkön változtassunk.

Naponta  együnk ötször és figyeljünk a táplálék minőségéra

-        Csökkentsük a cukor fogyasztását. Reggelire ehetünk péksüteményt, kenyeret, amelyet a nap folyamán elégethet szervezetünk.

-         Édesség helyett együnk minél  több zöldséget és gyümölcsöt és figyeljünk oda a napi 2,5-3 liter egészséges folyadék bevitelére is. /víz. Tea, zöldséglé stb/

-         A rendszeres, heti 3-4 óra mozgás, nem csak bőrünknek, alkatunknak, hanem közérzetünknek is nagyon jót tesz.

-        Rendszeresen szaunázzunk /hetente-két hetente/ a felgyorsult anyagcsere folyamatok segítik a méreganyagokat  kiüríteni  a szervezetből.

-        …és csak ezután jöhetnek a különféle krémek, gélek, illóolajok, gyógyteák, tekercselések, gumiharisnyák, masszázs módok, tripoláris rádiófrekvenciás kezelések, ultrahangos terápiák, nyirokmasszázs- és vákuumkezelés, amelyek hatékonyságát mindenki maga tapasztalhatja csak meg.